Profesor iz Crne Gore o Rezoluciji: Vučić kao taoce drži svoje građane, ne bih isključio mogućnost oružanih sukoba

Vijesti 07. maj 202410:39 > 12:49 8 komentara

Vlada Crne Gore planira da preda dva amandmana na rezoluciju o genocidu Srebrenici. Amandmanima predviđeno individualiziranje krivice za genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtona. Je li Crna gora podržala rezoluciju ili nije za Novi dan je pojasnio profesor Boban Batrićević - historičar.

Batrićević je u Novom danu kazao kako se Crna Gora još uvijek nije zvanično oglasila. Prokomentirao je što Crna Gora nije kosponzor Rezolucije o Srebrenici.

“Ovo bih nazvao velikom sramotu za Crnu Goru, vladu Crne Gore. Do neki dan Crna Gora je bila pravi primjer dobrih odnosa. Ovo što radi trenutna Vlada i ministar vanjskih poslova služi za bruku Crne Gore. Još uvijek nema zvaničnog oglašavanja. Mi nemamo informacije da li će podržati, a imamo aferu kakvi će biti amandmani. Radi se o jednoj kvarnoj taktici, ovim Crna Gora pokušava da glumi srpskog satelita. Crnom Gorom trenutno upravljaju interesi zvaničnog Beograda”, kazao je.

Između ostalog, naveo je kako genocid  u Srebrenici je najtragičnija tačka Evrope nakon Drugo svjetskog rata.

“Ovi amandmani govore samo kako su nepametni da predstave državu kako bi trebali. Vlada Crne Gore od svih mogućih vlada iz regije, ako isključimo Srbiju, se bruka. I na taj način ne doprinosi onome što su civilizacijska dostignuća. Kula režima Aleksandra Vučića poziva na laži, na negaciju istine. Kao taoce drži svoje građane, pokušava to raditi sa Srbima u regiji. Odlično znamo koja je ideologija napravila genocid u Srebrenici. Srbiji je potrebno hitno veliko triježnjenje, prije svega opoziciji. Ne može kopirati Vučića svojim narativom, a misliti da je evropski bolja od Vučića”, kazao je Batrićević.

Potom je dodao:

“Mislim iskreno da međunarodna zajednica često griješi kada je riječ o BiH, Kosovu, Srbiji i Crnoj Gori. Jedan režim, režim Vučića ne odustaje od velikosrpske politike. Postavit će se pitanje sigurnosti kada dođe u pitanje njegov režim. Strahovi naroda su opravdani. Međunarodna zajednica prečesto previše vjeruje riječima i lažima Vučića, a u dubini svojih poteza narušava bezbjednost. Međunarodna zajednica se mora ozbiljnije pozabaviti poteza Vučića”. 

Na kraju se osvrnuo i na donošenje Rezolucije o Srebrenici.

“Donošenje Rezolucije je neophodno. Trebamo prihvatiti dokument, u suprotnom negiramo postojanje generalno Ujedinjenih nacija. Možemo očekivati da će biti secesionistički potezi Dodika jači. Ne bih isključio mogućnost oružanih sukoba, u onom dijelu gdje Rusija i Srbija procjene da je za njih najbolje. Jednaka opasnost i u Srbij i  u Crnoj Gori, Kosovu i BiH”, zaključio je profesor Boban Batrićević za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare